Duurzaamheid in het ziekenhuis

Afgelopen jaar ging oud-verpleegkundige en kunstenares Maria de wereld over nadat ze al het afval van haar operatie in één foto wist te vatten. Van naalden en handschoenen tot schorten, doeken en gazen, in totaal had haar operatie zo’n 28 kilo aan afval opgeleverd. Deze operatie betrof een 8 uur durende borstreconstructie, maar ook een kleine operatie levert al snel zo’n 14 kilo aan afval op. Maria maakt met dit afval de Mens van Vitruvius, het beroemde schilderij van Leonardo DaVinci na.

Dit zou toch beter moeten kunnen? Met alle aandacht die er tegenwoordig is voor klimaat en duurzaamheid kan de gezondheidszorg toch niet achterblijven? Gelukkig waren er meer mensen die hier hetzelfde over dachten. Daarom is er het landelijke netwerk ‘De Groene OK’, met als doel de CO2 afdruk van operatiekamers te laten afnemen. Zij stimuleren organisatie om duurzame projecten op operatiekamers te ontplooien.

Ons eigen Radboudumc is hier een goed voorbeeld van. Sterker nog, het Radboudumc heeft als ambitie om in 2022 de groenste OK van Europa te hebben! Maar hoe willen ze dat doen en wat kan er eigenlijk allemaal op het OK-complex? 

  • In de avond- en nachturen wordt de luchtbehandeling uit gezet op het deel van het complex wat niet gebruikt wordt. Hierdoor gaat het stroomgebruik flink omlaag.
  • Bewegingsmelders in de gangen zodat het licht niet continue aan hoeft te staan.
  • Het niet-besmette afval wordt voor 80% gescheiden.
  • Chirurgisch instrumentarium dat nauwelijks nog gebruikt wordt, gaat uit het assortiment.
  • Efficiënter omgaan met hechtmaterialen.

Er wordt dus gelukkig veel gedacht in oplossingen. Heel veel kan ook wél maar hiervoor zijn soms out of the box ideeën nodig. Bijvoorbeeld van iemand van buitenaf. En laat dat nou soms net… de coassistent zijn! Observeer eens op jouw coschaplocatie wat er qua duurzaamheid op de OK gedaan wordt? En valt daar iets in te verbeteren? Is er eigenlijk een duurzaamheidsproject in jouw ziekenhuis? Of is daar (nog) geen aandacht voor? Vraag hier eens naar. Duurzaamheid is immers de toekomst, en de co toevallig ook…

Wil je meer weten of duurzaamheid in het ziekenhuis? Of wat jij kan doen? Kijk dan eens op:

Door Maaike van de Meene

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: