Medisch Leiderschap van NU

Rosan Klunder volgde, samen met 14 andere studenten, de minor Medisch Leiderschap. Een aantal van hen, waaronder Rosan, vormden samen met nog enkele andere enthousiaste geneeskundestudenten het netwerk Jong Medisch Leiderschap. Ze bundelden 35 inspirerende verhalen over medisch leiderschap tot een boek: Medisch Leiderschap van NU.

Wat versta jij onder medisch leiderschap?

“Medisch leiderschap is een ontzettend breed begrip, dat zie je ook terug in de bundel, ieder verhaal geeft je weer een nieuwe inkijk in medisch leiderschap. De leiderschapsstijl die mij het meest aanspreekt is vooral transformationeel leiderschap.  Door de groep te inspireren, werk je samen aan een bepaald doel. Daarbij vind ik de Golden Circle van Simon Sinek erg toepasselijk: het gaat erom dat je begint met wáárom je iets doet, vervolgens hóe je dat gaat doen en uiteindelijk wát je gaat doen. Vaak doen we het juist andersom: wat gaan we doen? Maar door te bedenken waarom je iets doet, kun je uiteindelijk veel meer gericht werken aan een doel. Zo krijg je je team en volgers veel beter mee, de neuzen staan dan allemaal dezelfde kant op.”  

Ik las dat het netwerk Jong medisch leiderschap is ontstaan vanuit de minor Medisch Leiderschap, klopt dat?

“Klopt, de minor bestaat al een aantal jaar. De insteek was om met een groep enthousiaste medisch studenten een netwerk te vormen, waarin aandacht wordt besteed aan medisch leiderschap. Aangezien medisch leiderschap zo’n breed begrip is hebben Kees van Laarhoven, Koos van der Velden en Karine van ‘t Land afgelopen jaar het initiatief genomen om samen met de studenten inspirerende verhalen over medisch leiderschap te bundelen tot een boek: Medisch Leiderschap van NU.”

Kun je iets meer vertellen over de bundel?

“Voor deze bundel zijn 35 mensen geïnterviewd, van de raad van bestuur van het ziekenhuis tot verpleegkundigen tot studenten. Door korte verhaaltjes proberen we de lezer een kijkje in de keuken van het medisch leiderschap te geven. Er is zowel door de studenten als door de begeleiders hard aan gewerkt! Ontzettend gaaf dat wij, studenten die pas net komen kijken, zulke inspirerende en ervaren medische leiders mochten interviewen. De bundel is als pdf te downloaden op de website www.medischleiders.com.”

Welk verhaal is je het meest bijgebleven?

“Ik heb zelf Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid, mogen interviewen. Hij had het natuurlijk super druk met alles omtrent corona, maar hij nam wel echt de tijd voor ons! Er waren drie dingen die hij ons mee wilde geven. Ten eerste: probeer altijd eenheid en loyaliteit te creëren, wat nog niet altijd zo gemakkelijk is in een omgeving met alleen maar slimme koppen. Ten tweede: weet dat leiderschap niet van het ene op het andere moment ontstaat. Je wordt een leider door veel ervaring en verdieping. En ten slotte: gebruik een polderwoordenboek! Als personen of groepen er niet uitkomen kan dit soms in één klein woordje zitten. Door met woorden te spelen komen mensen vaak weer op dezelfde lijn. Dit laatste neem ik dan weer mee in mijn coschappen, want ook in de spreekkamer is taalgebruik heel belangrijk!”

Wat heeft de minor je opgeleverd als coassistent en als toekomstig arts?

“De minor richtte zich ook erg op persoonlijk leiderschap. Wat wil ik doen? Waar ben ik goed in? Ga datgene doen waar je het beste in bent, zo kun je het meeste bijdragen aan de zorg. Maar de minor was ook een echte eyeopener. Geneeskunde is veel breder dan het ziekenhuis alleen, ervaringen die je opdoet in het ziekenhuis kan je ook daarbuiten gebruiken. Kijk bijvoorbeeld naar Sjaak de Gouw. Ook hij heeft geneeskunde gestudeerd, maar is uiteindelijk de bestuurlijke wereld in gegaan.”

Heeft dit jouw blik op de toekomst veranderd?

“Ik denk van wel! Voor de minor dacht ik sowieso arts te worden, maar nu heb ik gezien dat er zo veel meer is. Ik blijf patiëntencontact het leukste vinden, maar ik denk dat ik dit niet fulltime wil gaan doen. Het lijkt me leuk om er wat naast te doen, zoals een bestuursfunctie of iets met onderwijs. Daarnaast heeft de minor me verder gebracht in m’n keuze over wat ik echt wil en wat ik leuk vind; er is meer dan alleen arts zijn!”

Hebben jullie met het netwerk Jong Medisch Leiderschap nog plannen voor de toekomst?

“Ik denk niet dat dit het einde was. Het is natuurlijk opgericht als netwerk om met elkaar ervaringen te delen over medisch leiderschap. Ik zou het zelf leuk vinden om nog meer inspirerende mensen te spreken. Daarnaast zijn een aantal van ons nog steeds betrokken bij de minor Medisch Leiderschap waar we nu proberen onze kennis en ervaringen over te dragen aan de nieuwe studenten!”

Omslag van de bundel: medisch leiderschap van nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: