Rébecca Franco breekt taboes rondom seksualiteit en gender. In haar podcast ‘Kussenpraat’ werpt ze een kritische blik op seksuele normen. Ze bespreekt onderbelichte perspectieven en pleit voor meer sekspositivisme: “onze lichamen zijn pleziermachines.”
Waar staat jouw podcast voor?
“Mijn podcast staat voor een kritische blik op seksualiteit en seksuele normen. Waarom zijn dingen zoals ze zijn? Ik vind het bijvoorbeeld interessant waarom we het gezin als hoeksteen van de maatschappij zien, waarom niet singles of juist polyamoureuze samenstellingen? Ook denken we bij homoseksualiteit vaak aan anale seks, maar denken we tegelijkertijd dat heteroseksuele mannen hier vies van zijn. Hoe we als samenleving kijken naar seksualiteit, zegt iets over het rechtssysteem, migratie en gendernormen- en relaties binnen onze maatschappij.”
Hoe ben je op het idee gekomen om deze podcast te gaan maken?
“Activisme! Ik wil ideeën rondom seksualiteit minder taboe maken. Dat heeft op veel mensen een gunstig effect. Bovendien is een podcast een democratisch medium, iedereen kan het luisteren. Je kunt de diepte in én het gezellig houden. Stemgeluid en intonatie maken het levendiger dan geschreven tekst. Daarnaast is het een veilige omgeving om te praten met mensen: je bent niet met je gezicht in beeld.”
Wat wil je met de podcast bereiken?
“Ik wil mensen aan het denken zetten om minder vast te zitten in de ideeën die we nu hebben. Zo is er vrijwel geen anticonceptie voor mannen, want dat hebben we zelf zo gemaakt. Maar dat zou anders kunnen! Niet iedereen hoeft het met mij eens te zijn, maar er kan meer ruimte zijn voor diversiteit.”
Voor wie is Kussenpraat interessant?
“Mensen die geïnteresseerd zijn in de wereld om hen heen of affiniteit hebben met feminisme. Feminisme is in basis gendergelijkheid tussen alle soorten genderexpressies. Ik hoop dat mensen die luisteren door interesse in seksualiteit, door mijn podcast aan het nadenken worden gezet over de politiek erachter.”
Wat maakt jouw podcast interessant voor geneeskundestudenten?
“Seksualiteit brengt het menselijk lichaam en de maatschappij samen. Op het eerste gezicht gaat het over iets lichamelijks, zoals de clitoris. Maar bij Kussenpraat leer je bijvoorbeeld dat we pas sinds kort van de clitoris afweten en wat dat betekent voor onze kijk naar seksualiteit. Of neem ‘PREP’. Voor veel geneeskundestudenten is het ‘een medicijn’, maar door de podcast leer je dat het met veel meer te maken heeft, bijvoorbeeld seksuele vrijheid.”
Hoe bereid je je voor op een podcast? Waar haal je inspiratie uit?
“Ik haal inspiratie uit alles om mij heen! Van wat ik lees tot ervaringen van mijzelf of vrienden. Hierdoor heb ik een hele lange lijst met onderwerpen die ik interessant vind! Meestal kijk ik of ik (via-via) mensen ken die over dat onderwerp willen vertellen in mijn podcast.”
Over welke onderwerpen wil je graag een podcast maken?
“In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wil ik een podcast maken over politieke partijen en hun kijk op seksualiteit en gendergelijkheid. Daarnaast ben ik bezig met een podcast over polyamorie en monogamie. Wat is de geschiedenis daarachter? Hoe zit dit in ons rechtssysteem verankerd? Een ander onderwerp is aseksualiteit, waarbij je je af kunt vragen waarom we seks de belangrijkste vorm van intimiteit vinden. Waarom vinden we vriendschap daaraan ondergeschikt?”
Voor welke onderwerpen dienen wij in Nederland veel meer aandacht te hebben?
“Sekspositivisme! Een term voor de positieve kracht van seks. Mensen hebben seks om plezier te hebben, dat wordt te weinig belicht. Als we vanuit dat punt kijken, kunnen we mensen beter beschermen tegen problemen binnen seksualiteit. Als je leert aan te geven wat je fijn vindt, kun je beter communiceren wat je niet fijn vindt.
Ten tweede hebben we het aangaande LHBT nog veel over tolerantie. Waarom denken we nog zo veel in hokjes? Je seksuele voorkeur zou je identiteit niet moeten bepalen. Er is geen schaarste in plezier, dus waarom controleren we elkaar zo in ‘hoe het hoort’?”
Welke andere podcasts of Youtube kanalen zou je aanraden?
“Sexing History, Unscrewed, Sex outloud, Contrapoints (YouTube).”
Wat is jouw tip aan coassistenten in de spreekkamer?
“Maak geen assumpties. Laat mensen zelf aangeven hoe en of ze het over hun seksualiteit willen praten. Neem het serieus en creëer een veilige plek. Onze lichamen zijn pleziermachines. Ze zijn niet enkel mechanismes die kunnen falen. Het is vooral heel prettig dat we ons lichaam hebben.”
Rébecca Franco is promovenda aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar de historie van racialisering en regulering van gemengde relaties in Frankrijk. Haar podcast ‘Kussenpraat’ vind je op meerdere podcastsmediums, waaronder Spotify.
Kussenpraat Podcast Rébecca Franco
Geef een reactie