Hosmus Synergie is een bedrijfsgeneeskundig adviesbureau in Elst, opgericht door Karin Hosmus. “Ik wil een bedrijfsartsenpraktijk die lijkt op een huisartsenpraktijk.” Naast Karin werkt ook Arjen Hoitsma in de praktijk als bedrijfsarts. Het team wordt compleet door secretaresse Mariëtte. Een gesprek over bedrijfsgeneeskunde.
Hoe ziet een dag van een bedrijfsarts eruit?
A: “Een dag van de bedrijfsarts begint altijd ’s ochtends, dus nooit ’s avonds of in de nacht. De dag bestaat uit verschillende activiteiten, zoals spreekuur draaien en overleg met leidinggevenden. Ook denken we mee op arbobeleidsniveau, zo zijn we betrokken bij arbeidsorganisatie advies. Daarnaast doen we keuringen, toetsen we Risico Inventarisaties en Evaluaties (RI&E) en geven we workshops/trainingen. Een bedrijfsarts heeft spreekuur in zijn eigen spreekkamer, maar heeft ook veel spreekuur op locatie bij de opdrachtgevers.”
Wat maakt bedrijfsgeneeskunde zo leuk?
K: “Je ziet de mens in de maatschappij. Waar het in het ziekenhuis ophoudt, begint het bij de bedrijfsarts! Het is heel erg mooi om langere periode met iemand mee te wandelen en het lichamelijk herstel en de persoonlijke ontwikkeling te zien. Ik vind het een bijzonder onderdeel binnen de revalidatiegeneeskunde.”
A: “En de diversiteit in activiteiten en werkomgeving!”
Welke vooroordelen bestaan er over de bedrijfsarts?
A: “Een vooroordeel is dat we mensen aan het werk moeten schoppen die niet willen werken. Dit komt zeer zelden voor. Mensen willen juist werken! Deze mensen op een duurzame manier helpen terug te keren is een mooie en dankbare taak.”
K: “Wat hierbij helpt is om oordeelvrij en oprecht benieuwd te zijn naar de reden waarom iemand niet kan of wil werken. Je kunt dan meedenken hoe dan (niet) medische probleem opgelost kan worden.”
Wat zijn eigenschappen die een goede bedrijfsarts maken?
A: “Sociaal vaardig, communicatief sterk, analytisch en (niet té) empathisch.”
K: “Nieuwsgierig! Echt naar de mens kunnen kijken die voor je zit. Zakelijk met een warm hart zijn.”
Wanneer moet je niet voor bedrijfsgeneeskunde kiezen?
K: “Als bedrijfsarts is je grootste instrument jezelf, jouw communicatie en begeleiding. Als je van nature geen mensenmens bent, moet je dit vak niet kiezen. Ook als je van korte contacten en ‘afstand’ houdt, past dit vak niet.”
A: “En als je graag in mensen snijdt, dan moet je hier ook niet voor kiezen.”
Waarom wilde je bedrijfsarts worden?
A: “Ik heb tijdens een coschap bedrijfsgeneeskunde alle facetten van het vak kunnen zien en de diversiteit sprak mij meteen aan!”
K: “Ik vond veel disciplines leuk en bij bedrijfsgeneeskunde kwam alles voor mij samen. Het leuke is dat bij dit vak ondernemerschap zit. Je ziet de mens in de maatschappij in een totaal beeld. Ook ben ik
instituut-opleider. Ik vind het leuk om jonge dokters op te leiden en te inspireren tot bedrijfsarts. Daarnaast vind ik het leuk om voor het medisch tuchtcollege te werken. Het is fijn om in maatschappelijk belang bezig te zijn.”
Hoe word ik bedrijfsarts?
A: “Allereerst ga je werken als arboarts (ANIOS bij een arbodienst). Wanneer je vervolgens tot de conclusie komt dat je graag bedrijfsarts wilt worden en je werkgever dit ook ziet zitten, kun je je aanmelden voor de 4-jarige opleiding. Dit kan op twee plekken in Nederland: Nijmegen en Utrecht. Tijdens de opleiding krijg je één dag per week les en ben je vier dagen per week werkzaam bij je werkgever.”
Waar en in welke vorm kun je werken na de opleiding?
A: “Over het algemeen blijf je werken bij de arbodienst waar je ook werkzaam was tijdens je opleiding.”
K: “…óf je wordt zelfstandige. Je hebt dan ruimte om je eigen opdrachtgevers te kiezen en zodoende de branche waarin je bedrijfsarts bent.”
Geef een reactie