Co tijdens COVID

Lars Gallée, cogroep 224
Functie: Coördinerend Corona Verpleegkundige
Locatie: Het Schild, Wolfheze
Periode: april t/m augustus 2020

Het Schild is een woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden in Wolfheze. Toen de Coronapandemie uitbrak, was het mede aan Nijmeegse coassistenten om Het Schild in goede banen door deze eerste golf te leiden. Een van deze ‘coördinerend Corona verpleegkundige’ (CCVP) is Lars Gallée (cogroep 224).

Naast Lars werkten Jasper Kooijman, Willem van Kraaij, Joey Reijmer en Bart de Vries als CCVP. “Onze taken als CCVP waren het overzicht behouden van de besmettingen. We namen coronatesten af, hielden bron- en contactonderzoek bij en coördineerden de zorg. Ook overlegden we met de specialist ouderengeneeskunde en het management team. Bovendien informeerden we de familie die door de maatregelen niet langs mochten komen.” Ook werkten er coassistenten in de verpleging. Zij leerden zo veel over Corona en het werken met blinden en slechtzienden. Er ontstond een langdurige band. Lars: “zij waren echt geliefd door de bewoners!”

Het opstarten van dit geheel was zeer intensief. Zo waren er overdag 2 CCVP’s aanwezig en in de avond één. “We moesten ziekenhuiszorg in het verzorgingstehuis implementeren wat betreft kwaliteit van zorg, beleid en denkniveau”. COVID-19 was voor iedereen een nieuw virus, waarbij het beloop en behandelingsmogelijkheden nog onbekend waren.

Gedurende de eerste golf waren veel bewoners in isolatie. Ongeveer 10-20% heeft  COVID-19 doorgemaakt. In het woonzorgcentrum is 6-7% aan COVID-19 overleden. Een van de nare gevolgen van de maatregelen waren dat de bewoners vereenzaamden. “Hierop heb ik contact gezocht met professor geriatrie Marcel Olde Rikkert. Samen met een manager hebben we een goed gesprek gehad.”

Aanvankelijk overwoog Lars een keuzecoschap bestuur. Echter heeft hij bij Het Schild al een schat aan ervaring opgedaan.  “Het was zo leuk om in een onbekende omgeving met onbekende mensen problemen optelossen. Je leert het overzicht bewaken, terwijl je beleid maakt én uitvoert.”

Toen de besmettingen daalden en de herstart van de coschappen in zicht kwam, werd het tijd om de taken over te dragen op het vaste personeel. Om Het Schild voorbereid op een tweede golf achter te laten, schreven de coassistenten een handboek. Daarnaast werd er een rapport gemaakt voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hierop volgde grote waardering. Zoals de IGJ schreef: “De coassistenten geven een enorme winst aan protocollair werken en aan deskundigheid bevordering medewerkers.”

Ook mede studenten Jorian Leerling en Kathrin Heye hebben hun steentje bijgedragen gedurende de eerste golf van de corona crisis. Jorian zette een nieuw voedingsproject op in woonzorgcentrum het Schild en Kathrin werkte bij het ‘gesundheitsambt’ in Keulen. Het uitgebreide interview met Jorian en Kathrin lees je in de december 2020 editie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: